بنادر یکی از گلو گاه های مهم اقتصادی، نظامی و سیاسی محسوب می شوند. این موضوع سازه های بندری از جمله اسکله را جزء سازه های با اهمیت ویژه قرار داده که تاثیر بسزایی در ادامه حیات کشورها دارند.در میان سازه های ساحلی، اسکله ها به جهت کاربردهای فراوان از جمله تامین دسترسی خشکی به دریا، پهلوگیری و مهاربندی شناورها و … اهمیت ویژه ای دارند و به عبارت دیگر عوامل مختلفی مانند شکل و نوع کشتی ها، مشخصات ژنوتکنیکی، اعتبارات مالی، فاکتورهای اقتصادی، امکانات اجرایی و… باید در طراحی مد نظر قرار داده شوند به گونه ای که اسکله های شمع و عرشه به دلایل متعدد به گزینه ای بسیار متداول و مطلوب درنقاط مختلف دنیا تبدیل شده اند و امروزه هزینه ناچیز حمل و نقل دریایی در مقایسه با سایر روش های حمل و نقل این گزینه را یکی از بهترین گزینه ها برای امر حمل نقل مبدل کرده است و کشور ایران نیز از موهبت الهی دسترسی وسیع به دریا از شمال و جنوب به خوبی استفاده کرده است به دلیل در دسترس بودن امکانات و تجهیزات اجرایی و شرایط محیطی مناسب و دانش فنی کافی، اسکله های شمع و عرشه فراوانی جهت تامین نیازهای بازرگانی، نفتی، صنعتی، صیادی و تفریحی کشور احداث شده اند.
روشهای مختلفی برای شمع کوبی درآب وجود دارد.ازشمع ها به عنوان فونداسیون برای سازه های دریایی مختلف ماننداسکله ها
وباراندازها به کارمیروند. این شمع هاباید درآب کوبیده شوند.
در اینجا به توضیح روش شمع کوبی در آب و شرایط مناسب برای اجرای آنها میپردازیم:
عملیات کوبش شمع :
ابتدا به شمع اجازه فرورفت بر اثر نیروی وزن خود داده میشود.سپس شمع کوبی انجام میشود.
زمین سطحی در ابتدای فرورفت شمع سست است و فرورفت تحت هر ضربه چکش خیلی زیاد می باشد لذا معمول است که چکش های سبک (چکش های بادی یا ویبره ای) در ابتدای کوبش به کار رود.
بایستی راستای شمع با دو دوربین نقشه برداری در دو جهت عمود برهم در هنگام کوبش، کنترل گردد.
گاهی انحراف شمع در راستای قائم را میتوان در هنگام کوبش اصلاح کرد و گرنه باید شمع را بیرون کشید. استفاده از هادی شمع و دقت در نقشه برداری، موجب جلوگیری از انحراف آن در هنگام کوبش میشود.
وقتی طول شمع زیاد است، نخست قطعه اول کوبیده میشود و سپس قطعه دوم به آن متصل میشود و کوبش ادامه می یابد.
بعد از کوبش شمع در دریا به اندازه ای که سر شمع بالای سطح آب قرار گرفت، داربست موقت برای ایجاد محل مناسب برای جوشکاری در اطراف سرشمع نصب میگردد.تا قطعه بعدی به آن متصل گردد.
بعد از کوبش لوله اول، گاهی تسمه هایی از ورق فولادی تهیه شده و نصب طول تسمه ها بر روی محیط لوله پایینی شمع جوش میشود، بطوریکه لوله بعدی در محل مورد نظر بر روی لوله کوبیده شده مستقر گردد و عملیات سرهم کردن دو لوله به راحتی انجام شود.
بلند کردن شمع با جرثقیل صورت میگیرد، طول بوم جرثقیل محدودکننده می باشد و تعیین کننده حداکثر طول آماده شده شمع برای کوبش است.
در ویدئوهای زیر مراحل اجرای شمع کوبی به خوبی به تصویر کشیده شده است.